Midijos – vienos populiariausių jūros gėrybių pasaulyje, šis delikatesas mėgstamas jau tūkstančius metų. Jomis gurmanus lepina restoranų šefai, tačiau visai lengvai paruošiamos midijos mėgstamos ir gaminančiųjų namuose. Lietuviai – ne išimtis, sako „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. Pasak jos, apskritai augant jūros gėrybių populiarumai, vis daugiau pirkėjų dėmesio sulaukia ir midijos, ypač per akcijas.
Jūros gėrybės – greitai ir nesunkiai pagaminamos
„Įvairiausios jūros gėrybės, tarp jų ir midijos, kasmet vis populiaresnės. Pastebime, kad pirkėjai vis daugiau dėmesio skiria maisto įvairovei, išbando naujus receptus, savo virtuvėse bando atkartoti svetur ar restoranuose ragautus patiekalus. Tad dažniau į savo racioną stengiasi įtraukti ne tik įvairesnės rūšies mėsos, bet ir žuvies, jūros gėrybių. Dėl to prekybos tinkle esame paruošę platų jų asortimentą už geras kainas: pradedant jau lietuvių labai pamėgtomis krevetėmis ir baigiant midijomis“, – sako G. Kitovė.
Pasak tinklo atstovės, dažniau ragauti jūros gėrybių skatina ne tik didelis jų pasirinkimas, akcijos, bet ir tai, kad dažniausiai skaniems patiekalams paruošti nereikia nei daug laiko, nei įmantrių priedų.
„Midijos yra išties universalios, todėl lengva jas paruošti su tuo, ką dažnas jau turi namuose – skoniui bei aromatui gylio suteiks česnakas, svogūnas, o vien suderintos su konservuotais pomidorais, grietinėle ar makaronais jos per mažiau nei pusvalandį virs burnoje tirpstančiu patiekalu. Tai puikus pagrindinis ingredientas tiems, kurie nenori daug laiko skirti maisto gamybai, tačiau vertina gerą skonį“, – sako G. Kitovė.
Midijos, kaip ir krevetės, puikiai tinka įvairiems patiekalams gaminti. Paklausus, kaip paruošti midijas, dažnas atsakys – kuo paprasčiau! Jų skonis toks savitas, kad jį pakaks pabrėžti vos keliais produktais.
Midijos dažniausiai ruošiamos su švelniu kreminiu padažu, kuriuo siekiama pabrėžti joms būdingą skonį. Paruoštos jos patiekiamos gilioje lėkštėje kartu, skanu šalia padėti ir šviežios duonos, kurią galima dažyti į skanų padažą. Iš virtų ar troškintų midijų per kelias akimirkas galima paruošti aromatingą rizotą ar paeliją, jos puikiai dera salotose, troškiniuose, žuvienėse, rafinuotuose užkandžiuose. Jas tiks netgi picai – į jūros gėrybių picą įdėjus keletą midijų, patiekalas atrodys dar įspūdingiau, o jo skonis bus tiesiog dieviškas.
Kaip paruošti midijas
Prieš griebiantis recepto, „Iki“ atstovas Gintaras Bačkovas kviečia prisiminti kelias taisykles. Priešingai nei galima pagalvoti, midijas tinkamai paruošti nėra sudėtinga, tačiau verta žinoti esminius dalykus. Tuomet midijos bus išskirtinis, skanus ir labai sveikas produktas.
Apžiūrėkite. Šviežios midijos turi būti sandariai uždarytos. Jei kurios nors kiautas atviras, ją išmeskite. Taip pat padarykite ir su įtrūkusiomis kriauklėmis.
Ilgai nedelskite. Jūros gėrybės skaniausios šviežutėlės. Todėl G. Bačkovas rekomenduoja midijas valgyti dar tą pačią dieną po nusipirkimo, nes tuomet jų skonis geriausiai atsiskleis.
Nuvalykite. Prieš pradėdami ruošti patiekalą, reikia midijas sutvarkyti. Tam geriausia naudoti tekantį vandenį ir tvirtą šepetėlį, kuriuo nušveiskite kriaukles.
„Prie midijų populiarumo pasaulyje prisideda ir tai, kad jų virimas užtrunka visai neilgai. Jas ištraukti reikėtų iškart po to, kai atsiveria kriauklės, nes kitaip jų mėsa gali tapti guminė. Tie, kas nori išraiškingesnio skonio, jas verda ne vandenyje, o sultinyje. Dažnas gurmanas mieliau midijas troškina, nes taip išgaunama ideali mėsos struktūra“, – pasakoja „Iki“ atstovas.
Ką greito, nebrangaus ir išties skanaus pasigaminti su midijomis? „Iki“ kulinarai dalijasi trimis greitomis ir ypač gardžiomis idėjomis.
Midijos su pomidorais
Norintiems recepto su jūrų gėrybėmis, VMG rekomenduoja midijas su pomidorais. Pasak recepto kūrėjų, gana nesunkiai paruošiamas patiekalas nustebins savo skoniu ir aromatais.
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 500 g midijų, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, 1 šaukšto aliejaus, 100 ml baltojo vyno, 1 indelio konservuotų pomidorų, 2 šaukštų sviesto, druskos, pipirų, aitriųjų paprikų dribsnių, šviežių petražolių, šviežių krapų.
Gaminame:
- Midijas kruopščiai nuvalykite ir nuplaukite.
- Svogūną ir česnakus susmulkinkite. Kepkite įkaitintame aliejuje apie 2 min., kol suminkštės. Supilkite baltąjį vyną ir pagarinkite apie 2 min.
- Sudėkite nuplautas midijas ir konservuotus pomidorus. Patroškinkite 3–4 min.
- Sudėkite sviestą, pagardinkite druska, pipirais, aitriųjų paprikų dribsniais, smulkintomis petražolėmis ir gerai išmaišykite.
- Papuoškite midijas su pomidorais šviežių krapų šakelėmis.
Spagečiai su midijomis
Makaronų patiekalai – sotūs, komfortiški ir lengvai paruošiami. Dažnam jie yra kasdienis maistas, o su midijomis įprasti spagečiai virs gurmanišku ir elegantišku šedevru vakarienei su draugais ar šeima.
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 1 kg midijų, 320 g spagečių, 2 skiltelių česnako, 1 aitriosios paprikos, 100 ml sauso balto vyno, druskos, pipirų, šviežių petražolių.
Gaminame:
- Midijas kruopščiai nuvalykite ir nuplaukite.
- Įdėkite midijas į verdantį vandenį – dėl temperatūros kriauklės atsidarys. Iš atsivėrusių kriauklių išimkite midijas. Surinkite midijų skystį į nedidelį dubenėlį ir perpilkite jį per smulkų sietelį.
- Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite nuluptas česnako skilteles (nesmulkintas) ir aitriąją papriką. Kai jie paruduos, išimkite iš keptuvės. Sudėkite midijas. Kai užvirs, supilkite vyną ir palaukite, kol išgaruos alkoholis. Supilkite nusunktą midijų vandenį ir virkite kelias minutes.
- Pasūdytame vandenyje išvirkite spagečius al dente – kad vėliau makaronai keptuvėje nepervirtų. Spagečius nusausinkite ir perkelkite į keptuvę su midijomis. Kruopščiai maišykite 2-3 minutes, kol užvirs. Patiekite patiekalą iš karto po paruošimo, pagardinę žiupsneliu pipirų ir kapotomis šviežiomis petražolėmis.
Orkaitėje keptos midijos
Paprastas ir efektingas midijų užkandis nepaliks abejingų. Taip paruoštas midijas galima patiekti karštas, tiesiai iš orkaitės, arba kambario temperatūros.
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 500 g midijų, 50 g sviesto, 0,5 svogūno, 1 skiltelės česnako, džiūvėsėlių, druskos, pipirų, šviežių petražolių.
- Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su išspaustu česnaku, smulkintu svogūnu ir smulkintomis petražolėmis. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Midijas kruopščiai nuvalykite ir nuplaukite. Sudėkite į keptuvę, įpilkite 3 šaukštus vandens, uždenkite ir kaitinkite apie 4 minutes ant didelės ugnies, kol kriauklės atsivers. Retkarčiais pakratykite keptuvę. Sudėkite midijas į sietelį ir gerai nusausinkite. Neatsivėrusias išmeskite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 240 laipsnių. Tuščią kriauklės pusę išmeskite, o kitoje palikite mėsą. Į kiekvieną kriauklę įdėkite po šaukštelį paruošto sviesto, peiliu išlyginkite paviršių ir pabarstykite džiūvėsėliais.
- Kepimo skardą išklokite folija ir užlenkite folijos kraštus. Išdėliokite midijas, palenkdami jas vieną prie kitos, kad kepdamos nenuvirstų.
- Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 5 minutes arba kol sviestas pradės burbuliuoti, o džiūvėsėliai lengvai paruduos.