Mes visi gana dažnai, dėl tam tikrų priežasčių, jaučiame stresą. Lėtinis stresas gali rimtai pakenkti jūsų fizinei ir emocinei sveikatai. Todėl svarbu ieškoti būdų kaip šį nemalonų jausmą sumažinti.
Įdomu tai, kad tam tikri maisto produktai ir gėrimai gali turėti stresą mažinančių savybių. Šiame straipsnyje pateiksime 8 stresą mažinančius maisto produktus ir gėrimus, kuriuos galite įtraukti į savo racioną.
1. Matcha
Šios ryškiai žalios spalvos arbatos milteliai yra populiarūs tarp sveikatos entuziastų, nes juose gausu L-teanino – nebaltyminės aminorūgšties, pasižyminčios galingomis stresą mažinančiomis savybėmis. Matcha yra geresnis šios aminorūgšties šaltinis nei kitos žaliosios arbatos rūšys, nes ji gaminama iš pavėsyje auginamų žaliosios arbatos lapelių. Šis procesas padidina tam tikrų junginių, įskaitant L-teaniną, kiekį.
2. Mangoldai
Mangoldai – tai lapinė žalia daržovė, kurioje gausu maistingųjų medžiagų, padedančių kovoti su stresu. Vos 1 puodelyje (175 g) virtų mangoldų yra 36% rekomenduojamos magnio normos, kuris atlieka svarbų vaidmenį organizmo reakcijoje į stresą. Mažas šio mineralo kiekis siejamas su tokiomis ligomis kaip nerimas ir panikos priepuoliai. Be to, lėtinis stresas gali išeikvoti jūsų organizmo magnio atsargas, todėl šis mineralas ypač svarbus, kai patiriate stresą.
3. Saldžiosios bulvės
Valgant sveikus, maistinių medžiagų turinčius angliavandenių šaltinius, tokius kaip saldžiosios bulvės, galima sumažinti streso hormono kortizolio kiekį.
Nors kortizolio kiekis yra griežtai reguliuojamas, lėtinis stresas gali sukelti kortizolio disfunkciją, kuri gali sukelti uždegimą, skausmą ir kitą neigiamą poveikį.
Saldžiosios bulvės yra sveikas maisto produktas, kuriame gausu svarbių maistinių medžiagų, padedančių reaguojant į stresą, pavyzdžiui, vitamino C ir kalio.
4. Kimči
Kimči yra raugintų daržovių patiekalas, paprastai gaminamas iš kopūstų ir daikono – ridikėlių rūšies. Raugintuose maisto produktuose, pavyzdžiui, kimči, yra daug naudingų bakterijų, vadinamų probiotikais, taip pat daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų.
Daugelis kitų tyrimų rodo, kad probiotiniai papildai ir probiotinių medžiagų turtingi maisto produktai, pavyzdžiui, kimči, gali turėti teigiamą poveikį psichikos sveikatai.
5. Artišokai
Artišokai yra neįtikėtinai koncentruotas skaidulinių medžiagų šaltinis, juose ypač daug probiotikų, t. y. skaidulinių medžiagų, kurios maitina žarnyne esančias gerasias bakterijas.
Viena tyrimo apžvalga parodė, kad žmonėms, kurie per dieną suvalgydavo 5 ar daugiau gramų probiotikų, pagerėjo nerimo ir depresijos simptomai. Artišokuose taip pat gausu kalio, magnio ir vitaminų C ir K, kurie būtini sveikam atsakui į stresą.
6. Kiaušiniai
Kiaušiniai dažnai vadinami gamtos multivitaminais dėl savo įspūdingo maistinių medžiagų profilio. Visuose kiaušiniuose gausu vitaminų, mineralų, aminorūgščių ir antioksidantų, reikalingų normaliai reakcijai į stresą.
Visuose kiaušiniuose ypač gausu cholino – maistinės medžiagos, kurios dideli kiekiai randami tik keliuose maisto produktuose. Įrodyta, kad cholinas atlieka svarbų vaidmenį normaliai smegenų veiklai ir gali apsaugoti nuo streso.
7. Moliuskai
Moliuskuose, įskaitant midijas ir austres, gausu tokių aminorūgščių kaip taurinas, kuris gali pagerinti nuotaiką.
Taurinas ir kitos aminorūgštys reikalingos neuromediatoriams, pavyzdžiui, dopaminui, kuris yra labai svarbus reguliuojant reakciją į stresą, gaminti. Tyrimai rodo, kad taurinas gali pasižymėti antidepresiniu poveikiu.
Moliuskuose taip pat gausu vitamino B12, cinko, vario, mangano ir seleno, kurie gali padėti pagerinti nuotaiką. Atlikus 2089 suaugusių japonų tyrimą, nustatyta, kad mažas cinko, vario ir mangano kiekis siejamas su depresijos ir nerimo simptomais.
8. Riebi žuvis
Riebioje žuvyje, pavyzdžiui, skumbrėje, silkėje, lašišoje ir sardinėse, gausu omega-3 riebalų ir vitamino D – maistingųjų medžiagų, kurios, kaip įrodyta, padeda sumažinti streso lygį ir pagerinti nuotaiką.
Omega-3 riebalai ne tik būtini smegenų sveikatai ir nuotaikai, bet ir gali padėti organizmui susidoroti su stresu. Tiesą sakant, mažas omega-3 vartojimas yra susijęs su padidėjusiu nerimu ir depresija Vakarų šalių gyventojų populiacijose.