2021-ųjų astronominiai reiškiniai privers dažniau dirsčioti į dangų

AutoriusGISMETEO.LTFotoPEXELS.COM

Daugelis 2021 m. astronominių reiškinių bus matomi visame pasaulyje ir jų stebėjimui neprireiks jokios specialios įrangos, visgi, kai kuriais atvejais geresniam matomumui būtų reikalingi žiūronai ar teleskopas.

Planetinių konjunkcijų gausybė

Vos prieš kelias savaites, gruodžio 21 d., pasaulis stebėjo dangaus spektaklį, vadinamą „Didžiąja konjunkcija“, kurio metu Jupiteris ir Saturnas danguje atrodė esantys labai arti vienas kito. Kelios stulbinančios konjunkcijos bus matomos ir 2021 metais.

Vasario 11 d., vienas šalia kito atsidurs Jupiteris ir Venera.

Kadangi tai yra vieni ryškiausių nakties dangaus objektų, dėl to tikimasi, kad ši konjunkcija bus aiškiai matoma. Pats geriausias metas ją išvysti bus maždaug pusvalandis prieš išauštant, žvelgiant rytų kryptimi.

Žmonėms Pietiniame pusrutulyje stebėti bus lengviau, nes planetos bus aukščiau virš horizonto.

Kitas kosminis susibūrimas  bus matomas kovo 5 d., kuomet vyks Merkurijaus ir Jupiterio konjunkcija, kuri dar kartą pareikalaus ypač ankstyvo rytinio atsibudimo.

Vos po kelių dienų (kovo 9–10 d.) danguje į liniją išsirikiuos Merkurijus, Jupiteris ir Saturnas.

Labiau mėgstantys vakarinius astronominius reiškinius, turės laukti Veneros ir Marso konjunkcijos, vyksiančios liepos  12 d., kuomet šios dvi planetos bus matomos po saulėlydžio ir tada jas skirs atstumas panašus į pilnaties skersmenį.

Marsas kitoje konjunkcijoje atsidurs su Merkurijumi, rugpjūčio 18 d., tačiau ji bus labai arti besileidžiančios saulės, dėl ko šį reiškinį pastebėti gali būti sudėtinga.

Mėnulio ir Saulės užtemimai

Mėnulio mylėtojai savo kalendoriuose turėtų pasižymėti gegužės 26 d., kuomet mūsų natūralusis palydovas kirs Žemės šešėlį ir nusidažys tam būdinga raudona spalva, o visas šis reiškinys vadinamas Kruvinąja pilnatimi.

Dalinai šis reginys bus matomas Azijoje ir Šiaurės Amerikoje, o geriausiai jis bus matomas visoje Okeanijoje.

Po kelių savaičių, kitoje planetos pusėje, vyks įspūdingas žiedinis Saulės užtemimas. Jis dar vadinamas „Ugnies žiedo“ užtemimu. Birželio 10 d. Mėnulis dengs apie 80 procentų Saulės disko.

Šiais metais taip pat vyks ir dalinis Mėnulio užtemimas, kuris lapkričio 19 d. bus matomas Amerikose, Okeanijoje ir Azijoje, bei visiškas Saulės užtemimas, kuris bus matomas tik Antarktidoje gruodžio 4 d.

Gaudykite krentančias žvaigždes

O kaip be meteorų liūčių! Jei mėgstate naktinėti, tuomet meteorų stebėjimas jums labai tinkamas užsiėmimas, kadangi meteorų lietūs įprastai savo piką pasiekia vidurnakčio metu.

Tarptautinė meteorų organizacija paskelbė savąjį meteorų srautų kalendorių bei prognozuojamą maksimalų meteorų skaičių per valandą kiekvienam šių metų meteorų lietui.

Štai patys intensyviausi meteorų lietūs:

Lyridų meteorų lietaus pikas numatomas balandžio 22–23 d. Piko metu per valandą galima pamatyti apie 20 meteorų, tačiau šiais metais juos bus sunku pastebėti dėl pilnaties šviesos.

Eta Akvaridai. Savo piką pasieks tarp gegužės 4–5 d. Piko metu dangų skros apie 10–30 meteorų per valandą. Ypač gera vieta jų stebėjimui yra pietiniai tropikai.

Šiaurinio pusrutulio vasaros naktų garsenybė – Perseidai, savo piką pasieks rugpjūčio 11–12 d., kuomet per valandą jų gali pasirodyti apie 50–75.

Ryškiausiasis iš visų meteorų lietų yra Geminidai, kurių pikas vyks gruodžio 13–14 d. ir jo metu stebėtojai gali tikėtis išvysti iki 150 meteorų per valandą.

Visgi, negali žinoti, kokių netikėtų staigmenų dar gali atnešti 2021-ųjų dangus. Tad dažniau pakelkite akis aukštyn!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

5 didžiausi trikdžiai kelyje pavasarį: bėdų gali pridaryti net saulė

confident-noyce

„Odysseus“ tapo pirmuoju privačiu Mėnulyje nusileidusiu erdvėlaiviu

confident-noyce

Vasarą nudegėte saulėje – rudenį tiesiai pas gydytoją dėl pasekmių

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau