6.1 C
Panevėžys
Penktadienis, 19 balandžio, 2024

2019-ųjų Kalėdos – kaip šiemet puošime namus?

Laikai, kai namus prieš šventes lietuviai pradėdavo puošti likus vos kelioms dienoms iki Kalėdų ar net Kūčių išvakarėse – jau praeityje. Dauguma nekantrauja įsileisti šventinį jaukumą kartu su įžiebtomis miestų eglėmis. Kasmet artėjant didžiosioms šventėms vyksta kalėdines madas pristatančios parodos. Ne išimtis ir šie metai. Eglės puošiamos kruasanais, šokoladinėmis braškėmis ar net spurgomis – visa tai šio sezono tendencijos.

Apie tai, kaip šiemet reikėtų dekoruoti namus per Kalėdas, pasakoja Namų idėjų centro NIC atstovas Nerijus Urbonavičius.

Sodrus ir tamsiaspalvis minimalizmas

2019-ieji pasaulyje sužibėjo kaip tvarumo ir pagarbos aplinkai metai, todėl neišvengiamai visa tai atspindi ir puošyba – atsiranda naujų medžiagų ir natūralių dizaino elementų, o mantra „mažiau yra daugiau“ tampa kaip niekad aktuali.

Paprastumas, elegancija, lengvumas, minimalistiniai siluetai kompensuojami ryškiomis ir pagauliomis spalvomis – sodria burgundiško vyno, tamsiai mėlyna, pilka, ruda, taip pat klasikine miško žalia.

Šiemet dominuoja natūralios medžiagos – mediena, medvilnė, linas, stiklas, keramika, terakota, perdirbtas plastikas, popierius. Medienos pritaikymo būdai – patys įvairiausi: ji ir poliruota, ir dažyta, ir lakuota, ir išraižyta, ir grubiai nupjauta ar pagaminta iš kelių gabalų. Komponuojama su samanomis, šakelėmis, lapais.

Prabangos šventiniam stalui suteiks dailios stiklinės vazos, jaukumo – puošyba natūraliais elementais – kankorėžiais, medžių ar medvilnės šakelėmis, cinamono lazdelėmis, džiovintais vaisiais, linu ir pan.

Ypač didelis dėmesys skiriamas dovanų pakavimo tendencijoms. Tam naudojamos kuo natūralesnės medžiagos, surišama medvilnės, lino, džiuto, rafijos juostelėmis. Atsiranda ir naujų žaliavų, kurios gali būti perdirbamos. Taip pat populiarėja dekoratyvinės dovanų kortelės, pagamintos iš plonos medienos.

Sena derinama su nauju

Vintažas – turbūt neišvengiama kalėdinio dekoro dalis, šeimos tradicijų puoselėjimas. Namų idėjų centro NIC atstovas pataria neskubėti atsikratyti senų kalėdinių dekoracijų, žaislų, o derinti juos su naujais pirkiniais, naujomis tendencijomis. „Natūralių puošybos elementų, senų, ypač paveldėtų, Kalėdų eglės žaisliukų ir naujų stilingų dekoracijų kompozicija suteiks šventėms intymumo, padės puoselėti ir kurti šeimos tradicijas“, – pasakoja N. Urbonavičius.

Net jei spintose senų žaisliukų nėra, visuomet tradiciją galima pradėti nuo savęs – čia ir dabar. Tiesa, tam reikia kokybiškų žaislų ar kitų dekoracijų. „Viena šių metų tendencijų – medinės puošmenos, kurias galima perduoti iš kartos į kartą, karoliukai, dengti auksu, arba dekoracijos, puoštos plunksnomis ir blizgučiais, netgi papuošalai, dažyti garsių dailininkų paveikslų motyvais, pavyzdžiui, pagal Johanneso Vermeerio „Merginą su perlo auskaru“, – atskleidžia Nerijus.

Žaisliukų mados – be ribų

Šių metų parodose Kalėdų eglių žaisliukai atsiskleidė neįtikėčiausiomis formomis ir motyvais, taigi, jei eglė bus dabinama šokoladinių braškių, spurgų, kruasanų, ledų formos žaisliukais, būsite pataikę į dešimtuką. Tie, kas nori itin dekoratyvių puošmenų, gali rinktis stiklinius rutulius su įvairiais efektais, išraižymais arba masyvios medienos rutulius, nudažytus subtiliais gėlių motyvais ir šakelėmis.

Skandinavija nepraranda aktualumo

Pastaraisiais metais skandinaviškas stilius vyrauja ir daugelio lietuvių namuose, ir toliau sėkmingai diktuoja interjero madas už Lietuvos ribų. Taigi kalėdinis dekoras – ne išimtis. Skandinaviško stiliaus skiriamieji ženklai – šviesios, baltos spalvos, šilti audiniai, natūralaus medžio elementai bei jaukus apšvietimas. Kaip teigia Namų idėjų centro NIC atstovas, skandinavų stilius jau kelerius metus išlieka populiarus dėl šiuolaikiškos paprastumo ir rafinuotumo sintezės bei nostalgiško įspūdžio.

„Pasidaryk pats“ stilistika – tiems, kas ieško originalumo

Dekoravimo stiliui „pasidaryk pats“ reikia organizuotumo ir ypatingo požiūrio į dekorą, tačiau rezultatai paprastai pranoksta lūkesčius ir būna unikalūs. Be to, savotiškomis dirbtuvėmis virtę namai sukuria magišką nuotaiką visai šeimai bei netikėtai smagų laiką darbuojantis kartu. Gaminant dekoracijas patiems, daugiausia naudojamos natūralios ir organinės medžiagos: pušų kankorėžiai, šviežios žalios šakos, eukaliptų ir kitų visžalių augalų šakelės, eglišakiai, samanos.

Nors yra tikrai labai daug įvairiausių kalėdinės puošybos idėjų ir tendencijų, dekoro dizaino ekspertai pataria – norint nepasiklysti gausioje dekoro pasiūloje tarp stilių ir spalvų reikia nuosekliai laikytis vienos temos ar motyvo. „Jais remiantis gerokai paprasčiau atsirinkti tarpusavyje derančius elementus ir neprisipirkti nederančių nebūtinų puošmenų. Eklektika gali tikti interjere, tačiau į šventinę puošybą įneš nereikalingo chaoso“, – pataria N. Urbonavičius linkėdamas stilingų ir jaukių Kalėdų artimųjų būryje.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Dekoratorės įvardijo, kas per šias Velykas su trenksmu grįžta į madą: teks apžiūrėti senelių spinteles

confident-noyce

Prezidentas ir premjerė sentikius ir stačiatikius sveikina su Šv. Kalėdomis

confident-noyce

Ką daryti, kad kalėdinės dekoracijos nesudegintų švenčių džiaugsmo

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau