3.2 C
Panevėžys
Antradienis, 16 balandžio, 2024

2019 m. oro tarša ES pražudė daugiau nei 300 tūkst. žmonių

AutoriusGISMETEO.LTFotoPIXABAY.COM

Daugiau nei pusės iš 2019 metų Europos Sąjungos 307 000 priešlaikinių mirčių, sukeltų oro taršos, būtų buvę galima išvengti taikant naująsias oro kokybės gaires, skelbiama remiantis Europos aplinkos agentūros (EEA) paviešinta ataskaita.

Ataskaitoje teigiama, kad oro kokybė, kuri yra matuojama pagal smulkių kietųjų dalelių, azoto dioksido ir antžeminio lygmens ozono kiekį ore, nuo 2018 iki 2019 metų pagerėjo. Tai turėjo teigiamą poveikį sveikatai.

Tačiau naujosios Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) gairės, paskelbtos šiais metais, galėjo sumažinti oro taršos sukeltų priešlaikinių mirčių skaičių maždaug 178000 arba 58%.

Kokią riziką oro tarša kelia sveikatai?

Oro tarša yra didžiausias aplinkos rizikos veiksnys žmonių sveikatai Europoje. Tai gali sukelti širdies ligas ir insultą, taip pat yra pagrindinė ankstyvos mirties priežastis, o taip pat sukelia plaučių ligas bei plaučių vėžį.

Ataskaita aiškiai nurodo, kad pasiekus PSO oro kokybės rekomendacijas blokui būtų buvę galima pasiekti savo tikslą iki 2030 metų 55% sumažinti ankstyvų mirčių, sukeltų smulkių kietųjų dalelių poveikio, skaičių.

ES Nulinės taršos veiksmų plano tikslai yra Europos žaliojo kurso dalis.

Dabartinis oro taršos mažinimas reiškia, kad ES jau juda link savo tikslų pasiekimo.

Švarus oras yra žmonių teisė

PSO Europos regiono direktorius Hans Henri P. Kluge pasveikino šią ataskaitą ir sakė: „Kvėpuoti grynu oru turėtų būti fundamentali žmonių teisė. Tai būtina sąlyga sveikoms ir produktyvioms visuomenėms“.

„Investicijos į švaresnį šildymą, mobilumą, žemės ūkį ir pramonę užtikrina geresnę visų europiečių, o ypač labiausiai pažeidžiamų asmenų, sveikatos, produktyvumo ir gyvenimo kokybę,“ – sakė Europos aplinkos agentūros vykdomasis direktorius Hans Bruyninckx.

„Šios investicijos gelbėja gyvybes ir taip pat padeda paspartinti progresą siekiant neutralumo anglies dvideginio išsiskyrimo požiūriu ir stiprios biologinės įvairovės,“ – teigė jis.

Ataskaita paskelbta likus kelioms dienoms iki Europos lyderių susitikimo ES Švaraus oro forume (angl. EU Clean Air Forum). Ji taip pat parengta po tarptautinio „COP26“ aukščiausiojo lygio susitikimo, kurio rezultatais, deja, bet suabejojo tiek mokslininkai, tiek klimato aktyvistai.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosaugininkai įvertino Būtingėje vasarį išsiliejusios naftos žalą aplinkai

confident-noyce

Galutinis sprendimas: „Grigeo Klaipėda“ privalo atlyginti 4,4 tūkst. eurų žalą gamtai

confident-noyce

Aplinkosaugininkų vadovas: kurį laiką nebus skiriamos baudos už taršius automobilius

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau